ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Αυτό είναι ένα από τα κομμάτια από την εγκεκριμένη από το Συνέδριο Γενικών Υπηρεσιών των Α.Α. βιβλιογραφία.

Copyright 1973 : Alcoholics Anonymous, World Services Inc., 468 Park Ave. South, New York, Ν. Υ.

ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ/Η OΤΑΝ Ο OΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ, ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ, ΑΠΛΩΝΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ, ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΩΝ Α. Α. ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΚΕΙ, ΚΑΙ ΓI' ΑΥΤΟ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ/Η.

ΕΙΝΑΙ ΟΙ Α. Α. / ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ;

Μονάχα εσύ μπορείς να αποφασίσεις εάν θέλεις να δοκιμάσεις τους Α.Α., νομίζεις ότι οι Α.Α. μπορούν να σε βοηθήσουν.

Εμείς που είμαστε στους Α.Α. ήρθαμε γιατί τελικά παραιτηθήκαμε από την προσπάθεια να ελέγχουμε το ποτό μας. Ακόμη, δεν θέλουμε να παραδεχθούμε ότι ποτέ δεν θα μπορούσαμε να πιούμε ακίνδυνα. Τότε ακούσαμε από άλλα μέλη των Α.Α. ότι είμαστε άρρωστοι ( το είχαμε καταλάβει από χρόνια). Συνειδητοποιήσαμε ότι πολλοί άνθρωποι υποφέρανε από τα ίδια συναισθήματα ενοχής , μοναξιάς και απελπισίας που είχαμε και εμείς . Βρήκαμε ότι και εμείς είχαμε τα ίδια συναισθήματα,  γιατί είχαμε την την αρρώστια του αλκοολισμού .

Αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε και να αντιμετωπίσουμε το τι είχε κάνει το αλκοόλ σε μας.

Εδώ, είναι μερικές από τις ερωτήσεις που προσπαθήσαμε να απαντήσουμε ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ.

Οι ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ δεν υπόσχονται να λύσουν τα προβλήματα της ζωής σου. Αλλά μπορούμε να σου δείξουμε πώς μαθαίνουμε να ζούμε χωρίς ποτό. ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗ ΦΟΡΑ . Μένουμε μακριά από το ΠΡΩΤΟ ΠΟΤΗΡΙ. Εάν δεν υπάρχει το πρώτο, δεν μπορεί να υπάρχει το δέκατο. Και όταν παρατήσαμε το Αλκοόλ, βρήκαμε ότι η ζωή μας μπήκε σε κάποιο έλεγχο.
 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ;

ΔΩΔΕΚΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟΝ ΕΣΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1. ΕΧΕΙΣ ΠΟΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΙΝΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ή ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕ ΜΌΝΟ ΓΙΑ 2 ΜΕΡΕΣ ;

ΝΑΙ    ΟΧΙ

Πολλοί από μας στους Α.Α. δίνουμε λογιών - λογιών υποσχέσεις στους εαυτούς μας και στις οικογένειες μας. Δεν μπορούσαμε να τις κρατήσουμε. Μετά ήρθαμε στους Α.Α.. Οι Αλκοολικοί Ανώνυμοι μας είπαν : 'Προσπάθησε τουλάχιστον να μην πιεις σήμερα', (Εάν δεν πιεις σήμερα, δεν μπορείς να μεθύσεις σήμερα).


2. ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΟΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ;
 

ΝΑΙ      ΟΧΙ

Στους Α.Α. δεν λέμε σε κανένα να κάνει οτιδήποτε . Απλώς μιλάμε για το πώς πίναμε εμείς , το τι μπλεξίματα μας δημιούργησε και πώς σταματήσαμε. Θα χαρούμε να σε βοηθήσουμε αν εσύ το θέλεις.3. ΕΧΕΙΣ ΠΟΤΕ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΠΌ ΈΝΑ ΕΙΔΟΣ ΠΟΤΟΥ ΣΕ ΑΛΛΟ ΕΙΔΟΣ ΠΟΤΟΥ ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΕ ΕΜΠΟΔΙΖΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΜΕΘΥΣΕΙΣ;
 

ΝΑΙ        ΟΧΙ

Προσπαθήσαμε όλων των ειδών τους τρόπους. Κάναμε το ποτό μας πιο αραιά. Ή πίναμε μόνο μπύρα. Ή δεν πίναμε κοκτέιλ . Ή πίναμε μόνο τα Σαββατοκύριακα. Ό,τι θέλεις προσπαθήσαμε. Αλλά, όταν πίναμε οτιδήποτε που να έχει μέσα αλκοόλ συνήθους τελικά μεθούσατε.


4. ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΠΙΕΙΣ ΕΝΑ ΠΟΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΟΤΑΝ ΞΥΠΝΑΓΕΣ ;

 

ΝΑΙ ΟΧΙ


Χρειάζεσαι ένα ποτό για να ξεκινήσεις ή για να σταματήσεις να τρέμεις. Αυτό είναι ένα πολύ σίγουρο σημάδι ότι δεν πίνεις 'κοινωνικά'.
 

5. ΖΗΛΕΥΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΙΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ;

 

ΝΑΙ      ΟΧΙ

Από καιρού εις καιρόν, οι περισσότεροι από μας έχουμε αναρωτηθεί γιατί δεν είμαστε σαν τους περισσότερους ανθρώπους πού πραγματικά μπορούν να πάρουν ένα ποτό ή να το αφήσουν.


6. ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΡΟΝΟ, ΕΙΧΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΝΑ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ;

 

ΝΑΙ     OXI 

Να είσαι ειλικρινής! Οι γιατροί λένε ότι αν έχεις κάποια προβλήματα με το αλκοόλ και συνεχίζεις να πίνεις - θα γίνει χειρότερα , ποτέ καλύτερα . Τελικά, θα πεθάνεις ή θα καταλήξεις σε κάποιο ίδρυμα για την υπόλοιπη ζωή σου. Η μόνη ελπίδα είναι να σταματήσεις να πίνεις .


7. ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΠΟΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ;

 

ΝΑΙ      OXI 

Πριν έλθουμε στους Α.Α. οι περισσότεροι από μας λέγαμε ότι ήταν οι άνθρωποι ή τα προβλήματα στην οικογένεια που μας έκαναν να πίνουμε. Δεν μπορούσαμε vα δούμε ότι το ποτό μας χειροτέρευε τα πάντα . Ποτέ δεν έλυσε τα προβλήματα πουθενά και σε καμιά στιγμή .


8. ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΡΤΙ, ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΙΣΙΟ ΠΟΤΟ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ;

 

ΝΑΙ         OXI  

Οι περισσότεροι από μας συνηθίζαμε να πίνουμε 'μερικά' προτού ξεκινήσουμε αν νομίζαμε ότι θα ήταν τέτοιου είδους συγκέντρωση και αν δεν σέρβιραν τα ποτά αρκετά γρήγορα , πηγαίναμε κάπου αλλού για να πάρουμε περισσότερα .


9. ΛΕΣ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΙΝΕΙΣ ΟΠΟΙΑ ΩΡΑ ΘΕΛΕΙΣ ΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΜΕΘΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΣΚΟΠΟ;

 

ΝΑΙ     OXΙ

Πολλοί από μας κοροϊδεύαμε τον εαυτό μας, σκεπτόμενοι ότι πίναμε επειδή εμείς το θέλαμε. Όταν ήλθαμε στους Α.Α. καταλάβαμε ότι μόλις αρχίζαμε να πίνουμε δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε.


10. ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ Η ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΟΥ, ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΤΟΥ;

 

ΝΑΙ     OXI  

Πολλοί από μας παραδεχθήκαμε τώρα πια ότι κάναμε τον/την άρρωστο/η πολλές φορές, ενώ η αλήθεια ήταν ότι ή είμαστε στην κατάσταση που ακολουθεί τη μέθη ή είμαστε συνέχεια μεθυσμένοι.
 

11.  ΕΧΕΙΣ ΚENA ΜΝΗΜΗΣ (ΜΠΛΑΚΑΟΥΤΣ);

 

ΝΑΙ       OXΙ

'Κενό μνήμης' είναι όταν έχουμε πιει για ώρες ή μέρες και δεν μπορούμε να θυμηθούμε τι κάναμε. Όταν ήλθαμε στους Α.Α., ανακαλύψαμε ότι αυτό είναι μια πολύ σίγουρη ένδειξη του ότι πίναμε αλκοολικά.


12. ΕΧΕΙΣ ΠΟΤΕ ΑΙΣΘΑΝΘΕΙ ΟΤΙ Η ΖΩΗ ΣΟΥ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ  ΕΑΝ  ΔΕΝ  ΕΠΙΝΕΣ;

 

ΝΑΙ       OXI  

Πολλοί/ές από μας αρχίσαμε να πίνουμε επειδή το ποτό έκανε τη ζωή να φαίνεται καλύτερη, τουλάχιστον για λίγο . Μέχρι να φθάσουμε στους Α.Α. νοιώθαμε παγιδευμένοι /ες . Πίναμε για να ζούμε και Ζούσαμε για να πίνουμε. Είχαμε πια μπαφιάσει να είμαστε μπαφιασμένοι/ες .


ΕΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑΙ ΣΕ 4 ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΤΟ. ΛΕΣ ΠΩΣ ΦΕΡΕΣΑΙ, ΘΥΜΗΣΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.


ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΚΟΡ ΣΟΥ;

Απάντησες ΝΑΙ 4 ή περισσότερες φορές; Εάν είναι έτσι, πιθανώς είσαι σε κίνδυνο με το αλκοόλ. Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί χιλιάδες άνθρωποι στους Α.Α. για πολλά χρόνια έχουν πει ότι έτσι είναι. Μάθανε την αλήθεια για τον εαυτό τους με σκληρό τρόπο.

Αλλά πάλι, μόνο εσύ μπορείς να αποφασίσεις αν οι ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ είναι για σένα. Προσπάθησε να μην έχεις προκαταλήψεις πάνω σ' αυτό το θέμα. Εάν απαντήσεις ΝΑΙ, θα χαρούμε να σου δείξουμε πώς σταματήσαμε και εμείς να πίνουμε .
 

ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΜΑΣ στο 010 6452972