ΑΛΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Αλτ-Ανον: Εσύ κι ο αλκοολικός

Έχει κάποιος στην οικογένεια σου έχει πρόβλημα με το ποτό;

Αυτός ή Αυτή, μπορεί να χαρακτηριστεί αλκοολικός ή αλκοολική. Υπάρχουν περισσότεροι από έντεκα (11) εκατομμύρια με προβλήματα ποτού και μόνο, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάθε αλκοολικός επηρεάζει όχι μόνο τέσσερα με πέντε πρόσωπα αλλά η αρρώστια του (της) δημιουργεί μια ανάγκη για βοήθεια από κληρικούς, γιατρούς, ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς και μερικές φορές και από αυτόν το Νόμο ακόμη. Όλο και περισσότερες οικογένειες και φίλοι των αλκοολικών στρέφονται στην βοήθεια των ομάδων της Αλ-Ανον, μια φιλική βοήθεια με μια εποικοδομητική προσέγγιση σ' αυτό το σοβαρό πρόβλημα. Η Αλ-Ανον είναι μία ενεργητική δύναμη που δίνει ελπίδα και σκοπό στην καθημερινή ζωή χιλιάδων συγγενών και φίλων των αλκοολικών. Εδώ είναι μερικές τυπικές ερωτήσεις που αποτείνονται στην ηγεσία του Παγκόσμιου Γραφείου Υπηρεσίας και των οικογενειακών ομάδων της Αλ-Ανον από ανθρώπους που ζητούν βοήθεια. Οι απαντήσεις μπορεί να σας βοηθήσουν.

Τι είναι οι οικογενειακές ομάδες της Αλ-Aνον;

Οι οικογενειακές ομάδες της Αλ-Ανον και Αλατίν, είναι μία συναδελφότητα από τις συζύγους, τους συζύγους, τα παιδιά και τους φίλους των ανθρώπων που έχουν πρόβλημα με το ποτό (άσχετα αν είναι ή όχι μέλη των Ανώνυμων Αλκοολικών), οι οποίοι μοιράζονται την εμπειρία τους, την δύναμη τους και την ελπίδα τους μεταξύ τους, για να λύσουν το κοινό τους πρόβλημα - τον φόβο, την ανασφάλεια, την έλλειψη κατανόησης του εαυτού τους και του αλκοολικού, καθώς και της κατεστραμμένης προσωπικής ζωής τους, σαν αποτέλεσμα του αλκοολισμού, αυτής της οικογενειακής αρρώστιας.

Ποιο είναι το πρόγραμμα της Αλ-Avον;

Το πρόγραμμα της Αλ-Ανον βασίζεται στα Δώδεκα Βήματα και τις Δώδεκα Παραδόσεις, τα οποία προέρχονται από το πρόγραμμα των Ανώνυμων Αλκοολικών. Το πρόγραμμα της Αλ-Ανον μας οδηγεί σε προσωπική γνώση του εαυτού μας τονίζει, δίνει έμφαση στις πνευματικές αξίες και δείχνει πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για να αντιμετωπισθεί κάθε κατάσταση της ζωής.

Είναι η Αλ-Ανον μέρος των Ανώνυμων Αλκοολικών;

Όχι.Η Αλ-Ανον είναι μία ξεχωριστή συναδελφότητα, η οποία έχει δημιουργηθεί για να σταθεί δίπλα στις ανάγκες εκείνων, οι οποίοι αισθάνονται ότι η προσωπική τους ζωή έχει βαθιά επηρεασθεί, από το πρόβλημα του ποτού κάποιου άλλου, συγγενούς ή φίλου. Η Αλ-Ανον δίνει έμφαση, τονίζει την ανωνυμία των μελών της.

Πως επιδοτείται η Aλ-Avον;

Τα μέλη των ομάδων της Αλ-Ανον και της Αλατίν κάνουν εθελοντική συνεισφορά, για να αντιμετωπίσουν την δαπάνη των εβδομαδιαίων συναντήσεων και για την συντήρηση των κέντρων βοήθειας.

Πως να έρθεις σε επαφή με μία ομάδα Αλ-Ανον ή Αλατίν:

Εάν δεν υπάρχει Αλ-Ανον ή Αλατίν στον τηλεφωνικό κατάλογο ή στην τοπική εφημερίδα, ρώτησε ένα μέλος της Α-Α, ή έναν γιατρό, ή έναν κληρικό, εάν γνωρίζει κάποια ομάδα κοντά σου ή εσύ γράψε στην ηγεσία της Αλ-Ανον:

P.O. Box 862, Midtown Station, New York, N.Y. 10018-0862, USA

Για την Ελλάδα:
 


Οι Αλκοολικοί ρωτούν.

Εάν η γυναίκα μου πηγαίνει σε συνεδριάσεις της Αλ-Ανον δεν θα πιέσει να πάω εγώ στούς Α-Α ή δεν θα με μαλλώνει να σταματήσω να πίνω;

Στην Αλ-Ανον θα μάθει, ότι εσύ μόνος θα πάρεις την απόφαση να πας στους Α-Α, να παρακολουθήσεις τις συνεδρίες ή να ψάξεις για άλλη θεραπεία.

Εάν είμαι μέλος οτην Α-Α και ο άνδρας μου παρακολουθεί ανοικτές συνεδριάσεις μαζί μου, υπάρχει λόγος για τον οποίον θα έπρεπε επίσης να πάει στην Αλ-Ανον;

Ναι. Πηγαίνει στους Α-Α μαζί σου, για να καταλάβει τα προβλήματα σου και να δείξει την ειλικρίνειά του και την υποστήριξη του. Πηγαίνει στην Αλ-Ανον για να βοηθήσει τον εαυτό του. Επίσης η συντροφικότητα και η ευκαιρία να βοηθήσει άλλους στην Αλ-Ανον, θα του κάνουν καλό, όσο και οι παρόμοιες δραστηριότητες στους Α-Α βοηθούν εσάς: Μ' αυτόν τον τρόπο επίσης η Αλ-Ανον θα τον οδηγήσει στις ίδιες αρχές, που χρησιμοποιείς στους Α-Α. Ετσι θα μοιρασθείτε τα ίδια ιδανικά στην καθημερινή σας ζωή, τα ίδια ιδεώδη, τις ίδιες ιδέες.

Εάν η οικογένεια μου πηγαίνει στην Αλ-Aνov και στην Αλατίν, δεν θα μιλήσει για τα παλιά μου γλιστρήματα και άλλα λάθη, στις συνεδριάσεις και μιλώντας με τα άλλα μέλη;

Η Αλ-Ανον και η Αλατίν, αυστηρά αποδοκιμάζουν και αποθαρρύνουν το κουτσομπολιό και την κριτική του αλκοολικού. Η έμφαση δίνεται στην διερεύνηση των δικών μας ατελειών και στην καθημερινή προσπάθεια, να καλυτερεύουμε τις συμπεριφορές μας.

Εάν ζεις με έναν αλκοολικό

Μπορεί η Αλ-Ανον να μου δείξει πως να σταματήσω το ποτό του αλκοολικού;

Δεν είναι αυτός ο σκοπός της Αλ-Ανον ούτε κάποιου άλλου, δηλαδή ο έλεγχος της συνήθειας του ποτού. Οι αλκοολικοί θα σταματήσουν να πίνουν, μόνον εάν το θελήσουν οι ίδιοι. Αλλά και η Αλ-Ανον μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε την στάση σας απέναντι στα προβλήματα σας και να ελαττώσει τα άγχη και τις αγωνίες σας. Η απαγκίστρωση από το πρόβλημα, θα σας βοηθήσει να κερδίσετε μία καλύτερη προοπτική.


Μπορεί η Αλ-Ανον να με βοηθήσει να πείσω τον αλκοολικό, ότι αυτός (ή αυτή) είναι αλκοολικός (ή αλκοολική);

Η πρόθεση δεν είναι να προσπαθήσετε τους άλλους, ότι είναι αλκοολικοί. Παρ' όλο ότι δεν το παραδέχονται ούτε στον ίδιο τον εαυτό τους, πολλοί αλκοολικοί  ξέρουν ότι έχουν γίνει σκλάβοι της μποτίλιας. Η πρόκληση σας, η κατάκριση ή τα κηρύγματα σας, είναι σαν να δημιουργούν εχθρότητα και αναβολή στη βοήθεια του αλκοολικού. Μία συμπεριφορά με κατανόηση εκ μέρους σας, θα επηρεάσει περισσότερο κάποιον για να ζητήσει βοήθεια γι' αυτό το πρόβλημα. Εάν ο αλκοολικός δείξει ενδιαφέρον να ζητήσει βοήθεια διαβάζοντας φυλλάδια γι' αυτό το θέμα, τα φυλλάδια είναι διαθέσιμα από ένα τοπικό Συμβούλιο για τον Αλκοολισμό ή από τους Α-Α.

Μπορεί η Αλ-Ανον να με βοηθήσει να καταλάβω, γιατί ο αλκοολικός δεν μπορεί να σταματήσει να πίνει έπειτα από ένα ή δυο ποτά;

Ναι. Γιατί μπορεί vα σε πείσει όταν ο αλκοολισμός είναι μία τυραννική αρρώστια. Δεν υπάρχει μετρίασμα για τον αλκοολικό υπάρχει μόνον ολική αποχή ή μεθύσι, διαρκές ή κατά περιόδους. Πηγαίνοντας σε ανοικτές συνεδριάσεις των Α-Α, μπορεί να βοηθηθείτε στο να καταλάβετε τα προβλήματα του ποτού.

Εάν παρακολουθήσω ένα πρόγραμμα της Αλ-Ανον ή της Αλατίν, θα μπορούσα να απέχω οπό το ποτό;

Τα μέλη της Αλ-Ανον, δεν σας υποχρεώνουν να σταματήσετε το ποτό. Εάν εξακολουθήσετε ή όχι, αυτό είναι μία προσωπική υπόθεση. Η συζήτηση σε μία ομάδα της Αλ-Ανον ή της Αλατίν, θα σας βοηθήσει να πάρετε την απόφαση που είναι σωστή για σας.

Μπορεί η Αλ-Avοv να με βοηθήσει να ελέγξω την αυτοκυριαρχία μου, όταν ο αλκοολικός πίνει;

Καθώς μαθαίνετε μέσα από το πρόγραμμα της Αλ-Ανον, να ξεπερνάτε τις μνησικακίες σας του παρελθόντος και τους φόβους σας για το μέλλον, θα καταλάβετε ότι είναι ανώφελο να θυμώνετε με τα ενοχλητικά πράγματα που ο σύζυγος σας κάνει και λέει.

Μπορεί η Αλ-Ανον να βελτιώσει την ζωή στο σπίτι μας;

Σχεδόν πάντα, πραγματοποιεί ακριβώς αυτό. Απομακρύνει πολλές αιτίες διαμάχης, σας βοηθά να ζήσετε μία μέρα κάθε φορά, ενισχύει σε βάθος την εμπιστοσύνη σας σε οποιαδήποτε Ανώτερη Δύναμη αποδέχεστε.

Προσφέρει η Αλ-Ανον βοήθεια στα παιδιά στην οικογένεια;

Ναι. Ο αλκοολισμός έχει ονομασθεί πολύ σωστά οικογενειακή αρρώστια. Τα παιδιά γρήγορα θα αντανακλάσουν την καλυτέρευση στην συμπεριφορά του πατέρα ή της μητέρας τους, πράγμα που θα τα βοηθήσει να καταλάβουν και να χάσουν αυτό το αίσθημα της ντροπής, για το πρόβλημα του ποτού των γονέων τους. Επίσης έχει- βοηθήσει μεγάλα παιδιά, τα οποία μόλις τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν, πως ένα πρόβλημα αλκοολισμού των γονέων τους στο παρελθόν,  έχει επηρεάσει τις τωρινές τους σχέσεις.

Μπορούν τα παιδιά να παρακολουθήσουν συγκεντρώσεις της Αλ-Ανον;

Ναι. Είναι καλοδεχούμενα. Πολλές καινούργιες ομάδες γίνονται εκεί, ενώ οι βοηθοί για το φύλαγμα των μωρών, φροντίζουν τα μικρά κατά την διάρκεια των ημερησίων συγκεντρώσεων. Νέα παιδιά, από δώδεκα έως είκοσι ετών, παρακολουθούν ομάδες Αλατίν για εφήβους, κάτω από την καθοδήγηση των μελών της Αλ-Ανον. Εάν μία τέτοια ομάδα δεν υπάρχει στην πόλη σας, μπορείτε να βοηθήσετε τα νέα παιδιά να αρχίσουν μία.

Μπορεί η Αλ-Aνοv να με κάνει να αισθανθώ λιγότερο απομονωμένος από παλιούς φίλους και ενδιαφέροντα;

Θα σας ενθαρρύνει, να ξαναρχίσετε παλιές δραστηριότητες και να βρείτε καινούργιες. Καθώς οι φόβοι σας, η ντροπή και η αυτολύπηση  ελαττώνονται, θα αισθανθείτε ελεύθερος να δείτε  ξανά παλιούς φίλους έξω από το σπίτι σας, εάν δεν θέλετε μέσα σ' αυτό. Θα δημιουργήσετε νέες φιλίες με μέλη της Αλ-Ανον, τα οποία καταλαβαίνουν τα προβλήματα σας, όπως άλλοι δεν μπορούν.

Τι θα κάνω, εάν ο αλκοολικός δεν θέλει να πηγαίνω σε συγκεντρώσεις της Ελ-Ανον;

Είναι πολύ συνηθισμένο για ενεργητικούς πότες , να αντιτίθεται σε οτιδήποτε υπονοεί ότι είναι θύματα του αλκοολισμού. Η απόφαση να πας οπωσδήποτε και να διακινδυνεύσεις τη δυσμένεια, πρέπει να είναι προσωπική. Εάν αποφασίσετε ότι η Αλ-Ανον είναι αναγκαία για την ανάρρωσή σας, αλλά αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να πάτε στις συγκεντρώσεις, η τηλεφωνική συνομιλία με μέλη και το διάβασμα βιβλίων της Αλ-Ανον, μπορεί ενδεχομένως να σας βοηθήσει να πάρετε την δύναμη που χρειάζεστε, για να υπερνικήσετε τις δυσκολίες.

Θα πρέπει να πάω στην Αλ-Ανον. αν ο αλκοολικός είναι για αρκετό καιρό νηφάλιος ατούς Α-Α;

Βεβαίως. Θα εξακολουθήσετε να βρίσκετε βοήθεια και ανάπτυξη στην Αλ-Ανον και θα σταθεροποιήσετε τη δική σας γνώση, βοηθώντας καινούργια μέλη. Τα περισσότερα από τα μέλη της Αλ-Ανον, που έχουν
παρακολουθήσει επί μεγάλο χρονικό διάστημα συνειδητοποιούν, ότι η ανάγκη τους για το πρόγραμμα είναι διαρκής, ακριβώς όπως τα μέλη του Α-Α ξέρουν, ότι η ανάγκη τους για το πρόγραμμα των Α-Α δεν σταματά ακόμη και με την διαρκή νηφαλιότητα. Είναι ένας τρόπος ζωής.

Έχει n Αλ-Ανον απαντήσεις σε τέτοιες προσωπικές ερωτήσεις, όπως:

Εάν ο αλκοολικός με αγαπούσε, δεν θα σταματούσε να πίνει; Είμαι εγώ η αιτία που κάποιος άλλος πίνει υπερβολικά; Αφού ο αλκοολικός φαίνεται να έχει χάσει κάθε ελπίδα, θα έπρεπε εγώ να εγκαταλείψω;

Η Αλ-Ανον προσπαθεί να σου δώσει τα εργαλεία για να λύσεις μόνη σου τα δικά σου προβλήματα, παρά να σου δώσει προσωπικές συμβουλές. Θα γίνεις ικανός να απαντήσεις σ' αυτές τις ερωτήσεις εσύ ο ίδιος, καθώς μαθαίνεις να ζεις με τις αρχές της Αλ-Ανον και να οδηγείσαι κάθε μέρα από την προσευχή της γαλήνης:

"Θεέ μου, δώσε μου την ΓΑΛΗΝΗ να δέχομαι τα πράγματα που δεν μπορώ ν' αλλάξω, το ΚΟΥΡΑΓΙΟ ν' αλλάξω τα πράγματα που μπορώ και την ΣΟΦΙΑ να γνωρίζω την διαφορά".


Τι σημαίνει η Αλ-Ανον για τις οικογένειες των Αλκοολικών;

Η σύζυγος ενός αλκοολικού στην Εσπεράνς (Esperance) της Νότιας Αυστραλίας.

Παρακολούθησα επτά χρόνια μαζί με τον σύζυγο μου συγκεντρώσεις στους Α-Α, αλλά μόνον όταν πλησίασα την Αλ-Ανον, κατάλαβα τον εαυτό μου και τον άνδρα μου. Έμαθα πάρα πολλά από την ομάδα.

Ένας σύζυγος από το Γουέστπορτ (Westpοrt)του Κοννέκτικοτ λέει.

Βρήκα, ότι η δεκτικότητα που έδειξε η γυναίκα μου στο πρόγραμμα της Αλ-Ανον, έκανε την ζωή μου πολύ πιο αξιόλογη με τον καιρό. Εκτιμώ βεβαίως τις φιλίες  που δημιούργησα στην Αλ-Ανον και τους Α-Α.

Ένα μέλος από την Μούρνεντ (Moorhead) της Μινεσσότα:

Όλα τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια, μεγάλωσα με έναν αλκοολικό πατέρα. Μεγάλωσα με συναισθήματα απελπισίας, απόγνωσης και ενοχής. Μόνον όταν πλησίασα την Αλ-Ανον, έμαθα να τα βγάζω πέρα με τον θυμό μου και με τα συναισθήματα του χωρισμού. Έμαθα να έρχομαι αντιμέτωπη με τον κόσμο, να ζω μία μέρα κάθε φορά. Είναι επίσης καλό, να ξέρω ότι δεν είμαι ο μόνος άνθρωπος που έχω να ζήσω μ' αυτό το πρόβλημα. Βρήκα πολύ αγάπη και φιλία μέσα στην Αλ-Ανον,  κάτι που σκεπτόμουν ότι δεν υπήρχε πουθενά, Ευχαριστώ πάρα πολύ, που έγινε η ζωή μου βιώσιμη, ανεκτή.

Ένα δεκατετράχρονο αγόρι από την Πασαντένα (Pasadena) της Καλιφόρνια:

Πριν έρθω στην Αλατίν, σκεπτόμουν ότι ο πατέρας μου ήταν ένας μέθυσος. Επίσης σκεπτόμουν, ότι η μητέρα μου ήταν μία τρελή. Η Αλατίν με βοήθησε να καταλάβω, ότι ο πατέρας μου ήταν ένας άρρωστος άνθρωπος και ότι η μητέρα μου ήταν τόσο άρρωστη όσο και ο πατέρας μου. Συνιστώ σε κάθε παιδί που ζει με έναν αλκοολικό γονέα, να πλησιάσει μία ομάδα της Αλατίν.

Μια σύζυγος από το Γιόμινγκ (Wyοming):

Ευχαριστώ τον Θεό για την Αλ-Ανον. Έχω έναν αλκοολικό σύζυγο που δεν πηγαίνει στους Α-Α. Δεν ξέρω πως μπόρεσα χωρίς το πρόγραμμα των είκοσι τεσσάρων ωρών. Η Αλ-Ανον με δίδαξε να ζω μία μέρα κάθε φορά και να ζητώ από τον Θεό, να με βοηθήσει να γνωρίσω την θέληση του και να μου δώσει την δύναμη να συνεχίσω.

Από τη Νέα Υόρκη:

Λαμβάνοντας υπ' όψη την καταστροφή που έγινε στην οικογένειά μου από τον αλκοολισμό, δεν ήταν εύκολο. Με την Αλ-Ανον έμαθα, ποια ήταν η δική μου δουλειά να κάνω και ποια του αλκοολικού. Όταν συγκεντρώθηκα στο να καλυτερέψω τον δικό μου εαυτό, όλα πήγαν καλύτερα.

Μία μαθήτρια από το Λύκειο του Μέντφορντ (Medford) του Όρεγκον:

Πιστεύω, ότι και μόνον ανακαλύπτοντας ότι δεν ήμουν μόνη, ήταν το μεγαλύτερο δώρο που μου έδωσε η Αλατίν. Έμαθα επίσης, ότι η μητέρα μου υπέφερε από μία αρρώστια και αισθάνθηκα λιγότερη ντροπή. Συνειδητοποίησα για πρώτη φορά, ότι είχα ελαττώματα Αυτή είναι η τελευταία μου χρονιά στο Λύκειο και ο πρώτος χρόνος που μπορώ να χαμογελάω στους συμμαθητές μου. Αισθάνομαι ότι ανήκω και είμαι αποδεκτή.

Μία σύζυγος από τη Νέα Υόρκη ενός αλκοολικού, ο οποίος εξακολουθεί να πίνει:

Ένα χρόνο πριν γνωρίσω την Αλ-Ανον, αισθανόμουνα "παγωμένη" νοητικά και συναισθηματικά. Τώρα, παρ' όλο που ο άνδρας μου δεν έχει πάει και μπορεί να μην πάει ποτέ σε συγκέντρωση των Α-Α και εξακολουθεί να πίνει, ξαναγύρισα πάλι στην ζωή. Σχεδόν όλη η διαμάχη μεταξύ μας έχει εξαφανισθεί. Ευλογώ την Αλ-Ανον που μου έδειξε, ότι μπορώ να είμαι ένα σωστό άτομο, σύμφωνα με τα δικαιώματά μου, για μια ακόμη φορά να βλέπω με συμπάθεια, αλλά όχι να υπερπροστατεύω την αρρώστια του ανδρός μου.

Τι είπαν οι Αλκοολικοί για την Αλ-Ανον:

Ένας παλιός φίλος των Α-Α οπό τη Φιλαδέλφεια:

Υπήρχε μεγάλη ανάγκη για κάποια οργάνωση σαν την Αλ-Ανον. Ο κάθε αλκοολικός, ο οποίος έχει επίγνωση για την ταλαιπωρία και τις δυσκολίες, που έχει προξενήσει στην οικογένεια του, είναι ευγνώμων που υπάρχει η Αλ-Ανον.


Ένας αλκοολικός σύζυγος οπό το Κλέιρμοντ (Claremont) της Νοτίου Αφρικής:

Επιτρέψτε μου, σαν ένας αλκοολικός, να πω πόσο ευγνώμων είμαι σε σας στις Ηνωμένες Πολιτείες, των οποίων η σοφία και το κουράγιο, είναι υπεύθυνα για την ομάδα της Αλ-Ανον στο Ρόντεμπος (Rontebosch), της οποίας τις συγκεντρώσεις παρακολούθησε η γυναίκα μου, τα τελευταία δύο χρόνια.

Ένας αλκοολικός για τις "Τρεις Όψεις της Αλ-Ανον":

Μία οικογένεια μπορεί να μάθει στην Αλ-Ανον πράγματα, που είναι αληθινά ωφέλιμα σε έναν αλκοολικό, νηφάλιο ή πότη. Αποκτώντας κάποια απόσταση καθώς και προοπτικοί, γίνονται ικανοί να ξανακερδίσουν κάτι από την υγεία τους. Αρχίζοντας να εφαρμόζουν τα Δώδεκα Βήματα για τον εαυτό τους, μπορούν να ξανακερδίσουν μία ζωή, που αξίζει να την ζει κανείς πραγματικά.

Τι έχουν πει Επαγγελματίες-για την Αλ-Ανον:

Ο αποθανών ραββίνος Xέρμπερτ Ι. Μπλουμ (Herbert T. Blοοm, PhD D.D.) του Ιδρύματος Εμανουήλ της Νέας Υόρκης:

Πιστεύω ότι ο νηφάλιος, εξεταζόμενος κριτικά από οποιονδήποτε σχετίζεται με το πρόβλημα του αλκοολισμού, είτε αλκοολικό είτε φίλους του είτε την οικογένεια του, θα έπρεπε  να συνειδητοποιήσει, ότι το πρόγραμμα της Αλ-Ανον είναι ζωτικό, στο να κατανοήσει πλήρως το πρόβλημα του αλκοολισμού και το πρόβλημα αυτών που σχετίζονται ή ζουν μαζί του. Οι αρχές της Αλ-Ανον, όπως αυτές των Α-Α είναι "ένας φάρος στο μονοπάτι της ζωής".

Ο αιδεσιμότατος Χάουορντ Ζ. Κλάινμπελ (Howard J. Clinebell Jr, Ph.D.). του βιβλίου "Καταλαβαίνοντας και Συμβουλεύοντας τον Αλκοολικό":


Η αύξηση και η διάδοση της χρησιμότητας των ομάδων της Αλ-Ανον, είναι εξέλιξη πολύ μεγάλης σημασίας, για όλους όσους ενδιαφέρονται να βοηθήσουν τον αλκοολικό και την οικογένεια του.  Οι τοπικές ομάδες της Αλ-Ανον, μπορούν να ανοίξουν μία πόρτα ελπίδας, στην οικογένεια ενός προσώπου με πρόβλημα ποτού. Προσφέρει στους κληρικούς, στους φυσικούς και τους συμβούλους, την πιο αποτελεσματική πηγή βοήθειας και το πιο σίγουρο καταφύγιο για τις οικογένειες των αλκοολικών.

Ο Τζόν Τ. Φορντ (John C. Ford,Jr.), επίτιμος καθηγητής της Θεολογίας στο Κολλέγιο Γουέστον (Westοn College) του Γουέστον της Μασσαχουσέτης.

Οι οικογενειακές ομάδες της Αλ-Ανον προσφέρουν τώρα, μία ανεκτίμητη βοήθεια στις οικογένειες με ένα πρόβλημα αλκοολισμού. Είναι θαυμάσια φτιαγμένες, στο να μεταδώσουν μία διπλή κατανόηση, του εαυτού μας και του αλκοολισμού, στην ταραγμένη ή τον ταραγμένο σύζυγο του αλκοολικού. Άσχετα αν το αλκοολικό μέλος της οικογένειας εξακολουθεί να πίνει ή όχι, οι οικογενειακές ομάδες της Αλ-Ανον, είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος για τους συμβούλους των αλκοολικών και των οικογενειών τους.

Ο δόκτωρ Ραθ Φοξ, (Ruth Fox), τέως Πρόεδρος της Αμερικάνικης Ιατρικής Εταιρείας για τον Αλκοολισμό:

Η Αλ-Ανον έχει ανακαλύψει μία τεχνική ομαδικής θεραπείας, ανεκτίμητης σπουδαιότητας, για τις μοναχικές, νευρωτικές, ταραγμένες και δυστυχείς οικογένειες των αλκοολικών. Οι βασικές αρχές της είναι ακουστικές ιατρικές και πνευματικές. Εάν μπορώ να πείσω την σύζυγο ενός αλκοολικού να πηγαίνει στην Αλ-Ανον τακτικά και σοβαρά, ξέρω ότι έχω κατορθώσει να δώσω μία μεγάλη βοήθεια, στον ίδιο τον άρρωστο τον αλκοολικό. Και να δω την ταραγμένη, θυμωμένη και αποθαρρυμένη σύζυγο να αρχίσει να ξεκουράζεται και  να ξανακερδίζει την εμπιστοσύνη στον εαυτό της, σαν γυναίκα, σαν σύζυγος και σαν μητέρα, είναι μία αληθινή χαρά.

Ο Τζέιμς Λαμπ Φρη (James lamb Free), συγγραφέας του βιβλίου "Ακόμη Μία Φορά"

Για μένα, αυτή η κίνηση της Αλ-Ανον είναι φοβερά ενδιαφέρουσα - και από άποψη προοπτικής το πιο σημαντικό πράγμα, για προσφορά βοήθειας στις οικογένειες των αλκοολικών, για έναν πνευματικό δρόμο ζωής, που συμβαίνει στην χώρα μας, αυτόν τον αιώνα. Έχω λάβει αρκετές ερωτήσεις από συζύγους και γυναίκες, που θέλουν μία πιο εξειδικευμένη συμβουλή. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, προσπαθώ να τους φέρω σε επαφή, με την πιο κοντινή τους ομάδα, της Αλ-Ανον. Πάντα βλέπω, ότι όταν ενταχθούν στις ομάδες αυτές οι ταραγμένες γυναίκες, πήραν εκείνη την βοήθεια που χρειαζόταν.

Ο Τζον Γ. Γκάρνετ (John W. Garnetl M.D.), παλαιό μέλος του Συμβουλίου για τον Αλκοολισμό, στο Τέξας:

Αυτοί οι οποίοι είδαν ή έζησαν τα καταπληκτικά ευεργετήματα από την επαφή με τις οικογενειακές ομάδες της Αλ-Ανον, τα σχεδόν θαύματα τα οποία γίνονται, είναι τώρα εξ' ολοκλήρου πραγματοποιήσιμα.
Η νοητική, ψυχολογική και ακόμη μερικές φορές η φυσική καλυτέρευση, μετά τη σύνδεση με αυτές τις ομάδες, είναι εντυπωσιακή.

Η δόκτωρ Τζόαν Κ. Τζάκσον (Joan Κ. Jackson), πρώην ερευνητικός καθηγητής της Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή της Ουάσιγκτον, στο Σέατλ:

Τα μέλη μιας ομάδας της Αλ-Ανον με την οποία έχω επαφή, κατανοούνται για τα προβλήματα τους και τα συναισθήματα τους ο ένας με τον άλλο. Επίσης έχουν συναισθηματική υποστήριξη,
η οποία διευκολύνει την αλλαγή στους τρόπους και την συμπεριφορά, έχουν βασική πληροφόρηση για λύσεις σε κοινά προβλήματα και πληροφόρηση για την διαδικασία της θεραπείας και για την φύση
του αλκοολισμού, σαν μία ασθένεια. Η ντροπή γίνεται πιο ελαφριά και η ελπίδα ξαναζωντανεύει. Η αγωνία ελαττώνεται με εντυπωσιακό τρόπο.

Η δικαστής Σίλβια Ζάφιν Λίζ (Sylvia Jaffin Liese) του Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης:

Μεγάλη εμπειρία με ταραγμένες οικογένειες και με προβληματισμένα παιδιά αυτών των οικογενειών, αποδεικνύει συμπερασματικά, ότι αυτοί στους οποίους ο αλκοολισμός είναι ο κυριότερος καταστροφικός παράγοντας, δεν μπορούν να βοηθηθούν ερχόμενοι σε επαφή μόνο με τον αλκοολικό. Η μη αλκοολική σύζυγος ή γονέας ή συγγενής, πρέπει να είναι μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας, εάν οι αμοιβαίες πιέσεις που συνήθως σημαδεύουν τον ενεργό αλκοολισμό πρέπει να εξομαλυνθούν και για να γίνει κατορθωτή η κατανόηση, η οποία μπορεί να βοηθήσει την θεραπεία. Γι' αυτόν τον λόγο σύστησα σε αλκοολικούς τους Α-Α και σε οικογένειες των αλκοολικών την Αλ-Ανον.

Η κ. Μάρτι Μάν (Marty Mann), τέως ιδρύτρια του Εθνικού Συμβουλίου για τον Αλκοολισμό:

Οι οικογενειακές ομάδες της Αλ-Ανον, είναι μία από τις κυριότερες πηγές βοήθειας, για όσους σχετίζονται με έναν αλκοολικό. Έχουμε βρει στην Αλ-Ανον, το πιο ωφέλιμο και επιτυχημένο καταφύγιο για τις αναφερόμενες οικογένειες των αλκοολικών, μέσω των Κέντρων Αλκοολισμού των τοπικών μας οργανώσεων.

Ο εφημέριος Ζόζεφ Ι. Κέλερμαν (Jozeph I. Kellerman), πρώην διευθυντής του Συμβουλίου για τον Αλκοολισμό της Νότιας Καρολίνας, γράφει στο βιβλίο του "Οδηγός για την Οικογένεια του Αλκοολικού";

Η βοήθεια για τον αλκοολικό και την οικογένεια του, πρέπει να βρεθεί έξω από τον κύκλο των συγγενών, των φίλων και των γειτόνων. Το προτιμότερο είναι να έρθει από πρόσωπα εκπαιδευμένα σ' αυτόν τον τομέα της δουλειάς, ή από πεπειραμένα μέλη των Ανώνυμων Αλκοολικών ή την Αλ-Ανον. Τα διάφορα γιατροσόφια είναι, γνωστό ότι είναι επιλήψιμα. Η Αλ-Ανον, η ομάδα για τα μέλη της οικογένειας και για τους φίλους των αλκοολικών, είναι τόσο, ζωτική για την συναισθηματική ανάρρωση της οικογένειας, όσο οι Α-Α για τον Αλκοολικό. Στοχεύει στο να προσφέρει επίγνωση σε βάθος και κατανόηση του προβλήματος στα μέλη της οικογένειας. Εάν μία οικογένεια θέλει ο αλκοολικός της να κόψει το ποτό και ο ίδιος να πηγαίνει στους Α-Α, θα πρέπει πρώτα οι ίδιοι να δοκιμάσουν την Αλ-Ανον.


ΤΟ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ

Σας καλωσορίζουμε στην Οικογενειακή ομάδα της ΑΛ-ΑΝΟΝ "ΠΑΡΘΕΝΩΝ" με την ελπίδα ότι θα βρείτε σ' αυτή την ομάδα την βοήθεια και τη φιλία που υπάρχει μεταξύ μας.

Εμείς που έχουμε το ίδιο πρόβλημα του αλκοολισμού δείχνουμε περισσότερη κατανόηση από κάθε άλλον. Και εμείς είμαστε κάποτε γεμάτοι μοναξιά και απογοήτευση. Στην ΑΛ-ΑΝΟΝ όμως ανακαλύψαμε ότι ποτέ δεν πρέπει κανείς να απελπίζεται, και ότι είναι δυνατόν να βρούμε ευχαρίστηση, ίσως και ευτυχία, είτε αν ο αλκοολικός σταμάτησε ή συνεχίζει να πίνει. Δοκιμάστε το πρόγραμμα μας. θα σας δείξει πως να βρείτε λύσεις που θα φέρουν ψυχική γαλήνη. Όλα εξαρτώνται οπό εμάς τους ίδιους, και όσο τοποθετούμε το πρόβλημα στην ορθή του βάση, τόσο αυτά το πρόβλημα χάνει τη σημασία του και φεύγει από τη ζωή μας

Το οικογενειακό περιβάλλον της ΑΛ-ΑΝΟΝ βοηθάει στην εξέλιξη των μεθόδων της ΑΛ-ANΟN. Αν δεν υπήρχε ένα τέτοιο περιβάλλον και νοοτροπία, θα ήταν πολύ δύσκολο να συναναστρέφεται κανείς με αλκοολικούς. Αν δεν σκεφτόμαστε έτσι θα προσπαθούσαμε να επιβάλλουμε πιεστικές λύσεις και θα γινόμαστε εξοργιστικοί και παράλογοι χωρίς να το καταλαβαίνουμε και οι ίδιοι.

Το πρόγραμμα της ΑΔ-ΑΝΟΝ βασίζεται στα Δώδεκα Βήματα των Ανωνύμων Αλκοολικών που προσπαθούμε να εφαρμόσουμε σιγά-σιγά, μια μέρα κάθε φορά, μαζί με τα συνθήματα και την Προσευχή της Γαλήνης. Η γεμάτη αγάπη αλληλοβοήθεια μεταξύ των μελών και η καθημερινή ανάγνωση των βιβλίων της ΑΛ-ANΟN μας κάνουν ικανούς να βρούμε την ανεκτίμητη ψυχική γαλήνη. Όπως η ΑΑ, έτσι και η Αλ-Ανον είναι μια ανώνυμη οργάνωση. Ότι συζητείται εδώ στις συγκεντρώσεις και ότι λέγονται μεταξύ των μελών πρέπει να μένουν μυστικά. Μόνο έτσι μπορεί κανείς να λέει ότι έχει μέσα στην καρδιά του και στο μυαλό του, και έτσι βοηθάει ο ένας τον άλλον στην ΑΛ-ΑΝΟΝ.

Η σημασία της ευγένειας και της ησυχίας: Ήλθαμε σε μια συνεδρίαση για να δώσουμε και να πάρουμε κάτι που θα βοηθήσει και εμάς και τους άλλους. Οι συνεδριάσεις μας θα αποτύχουν, αν υπάρχει  προσωπική συζήτηση, ή μιλάμε πολλοί μαζί κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε σε εκείνον που μιλά ότι ακούμε προσεχτικά και ενδιαφερόμαστε για αυτούς και το πρόβλημα τους, όπως ακριβώς θέλουμε να ενδιαφέρονται και αυτοί για μας.  Παρακαλούμε, θυμηθείτε ότι οι συνεδριάσεις εξαρτώνται από την ησυχία και την ευγένεια.

ΑΛ-ANΟN ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Tο πρόγραμμα της Αλ-Ανον δεν αναμιγνύεται στα θρησκευτικά "πιστεύω" ή μη των μελών της. Όπως και στους Ανώνυμους Αλκοολικούς, η "Ανώτερη Δύναμη" διερμηνεύεται όπως το επιθυμεί ο καθένας.

Αυτές είναι μερικές ιδέες που μπορούν να σας βοηθήσουν. Είναι βασισμένες στην τωρινή μας γνώση για τον αλκοολισμό και στις εμπειρίες κι αναφορές από πολλές οικογένειας και φίλους των αλκοολικών.

Κάνε το:

Κάνε το να μάθεις όλες τις πραγματικότητες πάνω στον αλκοολισμό  σαν αρρώστια προοδευτική και πως μπορεί να θεραπευτεί. Μίλησε σε κάποιον που καταλαβαίνει τι θα πει αλκοολισμός. Ανάπτυξε τη στάση σου να ταιριάζει με τις πραγματικότητες που μαθαίνεις. Προσπάθησε να ελαττώνεις τις εντάσεις και έτσι να καλυτερεύεις την συναισθηματική ατμόσφαιρα του σπιτιού σου για όλη την οικογένεια, συμπεριλαμβάνοντας και τον αλκοολικό. Προσπάθησε να έχεις υπομονή με τον εαυτό σου και με όλη σου την οικογένεια. Μάθε ότι η αγάπη δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς συμπόνια, πειθαρχία και δικαιοσύνη. Είναι επίσης ανάγκη να μάθουμε αυτά που δεν πρέπει να κάνουμε, είναι επίσης σημαντικό.

Μη:

Μη μεταχειρίζεσαι τον αλκοολικό σαν ένα κακό παιδί, δε θα το έκανες αυτό αν υπέφερε από κάποια άλλη αρρώστια. Μην κάνεις μαθήματα, ηθικά διδάγματα ή να το μαλώνεις, να τον κατηγορείς, να τον φοβερίζεις ή να μπαίνεις σε διαμάχες. Μην ελέγχεις να δεις πόσο ήπιε ο αλκοολικός. Μην ψάχνεις για κρυμμένα ποτά. Μη χύνεις τα ποτά, ο αλκοολικός πάντα βρίσκει τρόπους να προμηθευτεί άλλα.

Μην προσπαθείς να προστατέψεις τον αλκοολικό από τις συνέπειες του ποτού. Μην αναφέρεις το πρόβλημα του ποτού του με κανένα τρόπο έως ότου ο αλκοολικός δείξει την ανάγκη να μιλήσει γι' αυτό και ποτέ όταν είναι κάτω από την επίδραση του αλκοόλ. Μην αφήνεις την ανησυχία σου να σε αναγκάσει να κάνεις αυτά που ο αλκοολικός πρέπει vα κάνει για τον εαυτό
του.